wondplatform logo

Eindhoven – 26-5-2018. Op 20 juni overhandigt Wondplatform Nederland de kwaliteitsstandaard (organisatie van) wondzorg aan Bas van den Dungen, directeur-generaal curatieve zorg van het ministerie van VWS. De overhandiging vindt plaats op het ministerie, als onderdeel van een programma waarin het belang van multidisciplinaire ketensamenwerking in de wondzorg wordt onderstreept. Ook is in dit programma ruimte gereserveerd voor een paneldiscussie met zorgverzekeraars over de betekenis van de kwaliteitsstandaard in de relatie tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders.

De kwaliteitsstandaard (organisatie van) wondzorg is tot stand gekomen op initiatief van de vereniging Wondplatform Nederland. WPN heeft in 2015 samen met de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie, de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie en Zorginstituut Nederland de financiering gerealiseerd om de ontwikkeling van de kwaliteitsstandaard mogelijk te maken. Hierna heeft met ondersteuning van het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten een intensief traject plaatsgevonden, waarin WPN de kennis en kunde van haar leden heeft ingebracht.
De kwaliteitsstandaard (organisatie van) wondzorg is ontwikkeld vanuit het patiëntenperspectief en met actieve betrokkenheid van deze zijde. Naar de stellige opvatting van WPN het enig juiste uitgangspunt, omdat de zorgverlening op basis van de zorgbehoefte van de patiënt dient te worden ingericht. Nu is die zorgverlening vaak ingericht op basis van het financierings- en organisatiesysteem. Het grote draagvlak waarmee de kwaliteitsstandaard tot stand is gekomen, legt de basis om dit te veranderen en het landschap van de wondzorg in Nederland verder – vanuit het patiëntenperspectief – te ontwikkelen.

Wie op 20 juni de overhandiging van de kwaliteitsstandaard (organisatie van) wondzorg en het daarbij horende programma wil bijwonen, kan zich tot 18 juni aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het programma vindt plaats in Muzenzaal 2-3 van het ministerie van VWS, Parnassusplein 5 in Den Haag. De inloop is om 14.00 uur. Iris van Bennekom (voorzitter WPN) opent het programma om 14.15 uur, de afsluiting met een borrel is om 17.00 uur.

Informatie voor redacties (niet voor publicatie): Iris van Bennekom, voorzitter Wondplatform Nederland, 06-51923234.