new englandVeneuze aandoeningen zijn de meest voorkomende oorzaken van beenulcera. Compressietherapie verbetert de genezing van veneuze ulcera.
Meestal is bij een patiënt in het been een of meerdere oppervlakkige veneuze reflux aanwezig (spataderen).

Endoveneuze mogelijkheden zoals bijvoorbeeld echogeleide foamsclerotherapie en thermische en niet-thermische ablatie (behandeling met laserlicht of radiofrequentie golven) zijn effectieve, minimaal invasieve procedures die worden gebruikt voor de behandeling van spataderen en hebben de traditionele chirurgie in veel centra grotendeels vervangen.

Door het effect van deze chirurgie in combinatie met compressietherapie resulteerde dit in lagere percentages van het terugkomen van veneuze beenulcera dan compressietherapie alleen maar werd niet geassocieerd met hogere percentages van genezing van de ulcera.

Observationele studies hebben gesuggereerd dat endoveneuze behandeling van spataderen - een behandeling die bijzonder geschikt kan zijn voor ouderen met veneuze beenulcera - de genezing van beenulcera kan verbeteren.

Een gebrek aan betrouwbaar bewijs heeft echter geresulteerd in een zwakke ondersteuning voor endoveneuze ablatie in de huidige richtlijnen.

We hebben de Early Venous Reflux Ablation (EVRA) -proef uitgevoerd om de rol van vroege endoveneuze behandeling van oppervlakkige veneuze reflux te evalueren als een aanvulling op compressietherapie bij patiënten met veneuze beenulcera.

Voor het gehele artikel klik HIER

Bron: The New England Journal of Medicine